Γνωρίζετε τι είναι η Έυρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας?

Πιστεύετε πως η έκδοση της Ευρωπαϊκης Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας είναι περιττή?

Σάββατο 23 Μαΐου 2009



Κάπνισμα

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό ή και την απαγόρευση του καπνίσματος στο χώρο εργασίας ή σε δημόσιους χώρους, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών της οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Αυτή η πολιτική κατά του καπνίσματος μεταφράζεται στη θέσπιση νομοθετικών μέτρων, εκπόνηση σχεδίων ελέγχου του καπνίσματος και διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών.
Η ευρωπαϊκή εκστρατεία HELP στηρίζει τα άτομα που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα και ενημερώνει για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος.

3 σχόλια:

  1. η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, που θα ισχύσει από τον Ιούλιο, θα απαγορεύει το κάπνισμα στουσ δημόσιους χώρους?Στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό δεν ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις ισχύουν τα παρακάτω:
    Την επέκταση της ρητής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, υπηρεσίες (υπουργεία, εφορίες και άλλα δημόσια κτίρια) και χώρους συνάθροισης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.λ.π.), προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο απαγορεύεται πλήρως από 1/1/2010 το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (κλειστούς ή στεγασμένους), που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων, σταθμών μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων και στα παντός είδους κυλικεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί και αγοραίων.
    Το νομοσχέδιο απαγόρευσης του καπνίσματος θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα έξι μήνες νωρίτερα, ορίζοντας την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νομοσχεδίου την 1η Ιουλίου 2009 και όχι την 1/1/2010, όπως είχε αρχικά οριστεί. Ένας από τους λόγους για την επίσπευση της εφαρμογής του νομοσχεδίου ήταν ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα μέτρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
    Ποια είναι τώρα η κατάσταση στο εξωτερικό:
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία κι άλλες χώρες εκτός Ευρώπης εφαρμόζουν αντικαπνιστικά μέτρα εδώ και χρόνια. Οι Ευρωπαϊκές χώρες με πρωτοπόρο την Ιρλανδία το 2004 άρχισαν η μία μετά την άλλη να εφαρμόζουν απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, καθώς και άλλα μέτρα κατά του καπνίσματος: Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία κλπ.
    Η Ιρλανδία έχει μάλλον την αυστηρότερη νομοθεσία στην Ευρώπη, καθώς το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στη Σουηδία η απαγόρευση περιορίζεται στα εστιατόρια, ενώ στην Ιταλία και τη Σκοτία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κανένα δημόσιο χώρο.
    Στις ΗΠΑ, το κάπνισμα έχει τεθεί στο πυρ το εξώτερον σε πολλές πολιτείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή